Kako se samomotivirati za učinkovito telesno vadbo

 

Pogosto iščemo izgovore, s katerimi se upiramo misli na redno telesno aktivnost. Prava rešitev je v motivaciji.

Ljudje se načeloma zavedajo, da je vadba ključnega pomena za telesno in psihično zdravje, a mnogi za redno, disciplinirano vadbo niso dovolj motivirani. Ne glede, ali se vadbe lotevamo zaradi želje po izboljšanju videza ali boljšega psihofizičnega počutja, je motivacija ključnega pomena za uspeh.

 

Sama lokacija niti ni tako pomembna- telovadite lahko doma, v športni dvorani ali na prostem. Predvsem je pomembno, da v izbrani telesni aktivnosti uživate.

 

Kaj storiti, ko za vadbo niste dovolj motivirani?

1.Izberite tisto, ki vam je všeč

Nikoli ne izberite telovadbe, ki vam ne »leži« oziroma ni dovolj sproščujoča za vas. Vedno izberite tisto telesno vadbo, ki vas zabava. Izogibajte se dolgočasni rutini. Ko vas vadba začne dolgočasiti, izberite nekaj novega.

 

2.Razvijte notranjo motivacijo

Na list papirja si zapišite vse neprijetnosti ali težave, ki vas pestijo pri trenutnem življenjskem slogu (npr. povečana telesna teža, pomanjkanje energije, nezdravo prehranjevanje, ipd.). Nato pozorno preberite lastne ugotovitve. Če je frustracija nad prebranim dovolj velika, je to odlična motivacija za korenito spremembo.

 

3.Počutite se dobro

Ob telesni vadbi se morate počutiti dobro. Dejavnik dobrega počutja bi moral vedno prevladati, ne glede na okoliščine. Izključite vse moteče dejavnike iz okolice in dovolite, da negativne vibracije in stres dobesedno »izpuhtijo« iz mišic. Osredotočite se na počutje po opravljeni vadbi, na občutek zadovoljstva po opravljenem, na uspeh, ki je praktično neizogiben.

 

4.Razmišljajte pozitivno

Vselej, ko se psihično pripravljate na telesno aktivnost, se mentalno pripravite na pozitivne rezultate, ki jih prinaša redna vadba. Če gre za hujšanje, so pozitivni rezultati vsekakor zmanjšanje odvečne telesne teže, dobro počutje, osebno zadovoljstvo in zavedanje, da ste za svoje telo naredili nekaj dobrega. Optimistično razmišljanje in ohranjanje dobrega razpoloženja posledično povečata tudi navdušenje nad redno telovadbo.

 

5.Vadite v družbi

Če vam je lažje, vadite skupaj v družbi prijatelja/prijateljice ipd. V idealnem primeru boste lahko eden drugega dodatno motivirala. Vendar poskrbite, da ima vaš partner tudi svoje cilje. Le tako bosta lahko drug drugega učinkovito podpirala in spodbujala pri doseganju zadanih ciljev.

 

6.Nagradite se

Za vsak izgubljen kilogram in vložen trud si omislite primerno nagrado. Pripravite seznam stvari, ki bi si jih želeli imeti in ki si jih lahko privoščite (npr. izlet ali obisk koncerta). Spodbuja vas lahko tudi nov kos oblačila (obleka, kavbojke ipd.), ki ga želite spraviti nase in se bo odlično prilegal novi, izoblikovani postavi. Izberete lahko poljubne nagrade po lastni presoji; v vsakem primeru naj bo motiv dovolj privlačen, da boste vztrajali pri telovadbi.

 

7.Sledite uspehu drugih ljudi

Preberite zgodbe o uspehih drugih v podobni situaciji. To je lahko biografija v knjižni obliki, osebna izpoved, forum ali spletni dnevnik posameznika. Izkušnje realnih ljudi, ki so iz telesne vadbe potegnili najboljše za svoje telo, so lahko dragocen vir navdiha in motivacije, da ostajamo na začrtani poti redne telesne aktivnosti.

 

 

Kako vztrajati?

 

  1. Zastavite si cilje

Zapišite si, kaj želite doseči z uveljavljanjem svojega režima za uspešno izvajanje vadbe. Če je to izguba teže, potem zapišite vašo trenutno in želeno težo. Cilji naj bodo realni, jasni, merljivi in časovno določeni; razvrstite jih po pomembnosti.

 

2.Vzemite si čas

Za vadbo si vzemite čas. V zaposlenem vsakdanu težko najdemo čas samo zase. A ko postavimo lastno zdravje in dobro počutje višje na lestvico prioritet, hitro najdemo tistih nekaj uric več v tednu, ko se lahko v celoti posvetimo izbrani telesni aktivnosti. Ko ste si enkrat izborili te dragocene trenutke, ne odstopajte od začrtanega urnika!

 

3.Ohranite odločnost in samodisciplino

Za svoje uspeh in neuspehe smo v večini primerov odgovorni sami. Nedosežen cilj preprosto pomeni, da ni bilo dovolj discipline, volje ali doslednosti.

 

4.Zaupajte si

Zaupajte si, zaupajte lastnim dosežkom! Dvom v lastne sposobnosti in zmožnosti nas le oddaljuje od bistva vadbe in želenega cilja.

 

5.Bodite potrpežljivi!

Rezultati zagotovo ne bodo vidni »čez noč«. Redna telesna aktivnost, v kombinaciji z zdravo, polnovredno prehrano, prinaša odlične rezultate.

 

V svoje življenje vključite telesno dejavnost, ob kateri se zabavate. Izberite vrsto vadbe, ki je za vas prijetna in s katero boste lahko zanesljivo dosegli zastavljene cilje.

Leave a Comment