Kuhajmo skupaj z otroki  

Otroci so v kuhinji izvrstni pomočniki in hrana, ki jo pomagajo pripraviti jim tekne še bolj, kot tista, ki jo skuhate sami. Kuhanje z otrokom je čudovita navada. Kadar vam pomaga pri pripravi jedi čuti, da ste ga spustili v svet odraslih, ki je tako skrivnosten in zanimiv. Tako mu privzgojite veselje do kuhanja, ga naučite kaj koristnega o hrani in z njim preživite nekaj nepozabnih trenutkov.

Za odrasle je kuhanje večkrat le obveznost, otroci pa se pri tem odlično zabavajo. Za začetek svojega malčka naučite nekaterih osnov. Otroci do petega leta starosti lahko že sami:

– namažejo kruh z maslom in podobnim

– razpolovijo jajce in ga zlijejo v ponev

– posujejo piškote s posipom

– z valjarjem valjajo testo

– režejo mehke sadeže z neostrim nožem

– drobijo piškote za sladice

– pretlačijo banane ali krompir

– namastijo pekač

– mešajo kotajle iz sadnih sokov

 

Pravilna izbira receptov

Če so otroci še zelo majhni, z njimi pripravite preproste piškote, sadno solato ali kako drugo hitro pripravljeno jed. Z leti se bodo lažje za dlje časa osredotočili na eno opravilo, takrat lahko z njimi skuhate tudi kaj bolj zahtevnega.

Vzemite si dovolj časa

Kadar imate v kuhinji male pomočnike, kuhanje ne bo potekalo tako hitro, kot si morda predstavljate. Za pripravo jedi z otrokom si resnično vzemite čas, sicer bo raven stresa v kuhinji hitro previsoka. Če se vam mudi, obrok raje pripravite sami in otroku obljubite, da bosta kuhala skupaj ob koncu tedna.

Sprijaznite se z neredom

Celo najbolj pazljivim otrokom se bo zgodilo, da bodo ob kuhanju kaj umazali. Nered je med kuhanjem z otroci stalnica in ga je najbolje ignorirati ter se nanj vnaprej tudi mentalno pripraviti.

Kaj kuhati?

Ko so otroci dovolj stari, da varno držijo nož, jih vzpodbujajte pri tem, da si sami pripravljajo malice. Dajte jim proste roke in jim zaupajte ter spreglejte packe na kuhinjskih tleh. Naj preizkusijo kak recept, ki ne zahteva kuhanja. Sčasoma bodo dovolj stari, da pod vašim nadzorom kuhinjo za seboj tudi pospravijo.

Nabodalca

Otrokom se zdi hrana na paličici neznansko zanimiva in veliko okusnejša kot tista, ki jo samo položimo na krožnik. Nabodalca lahko naredite skoraj iz vsega: sadja, zelenjave, sira, mesa, repkov kozic, rib… Sadna lahko jeste surova, zelenjavna spečete na žaru ali pokapljate s solatnim prelivom, mesna pa spečete v pečici ali na ponvici.

Jogurtov kozarec

Starejši otroci lahko sami narežejo sadje, mlajšim pa ga pripravite vi. V skodelice naj zložijo plast sadja, jo zalijejo z jogurtom, čez nadrobijo plast piškotov in to spet prelijejo z malce jogurta. Jed jim lahko po želji osladite z malce medu.

 

Leave a Comment